Her ebeveyn bebeğinin keyifli vakit geçirmesini ister. Bazen ebeveynler bebeklerin henüz etrafında olan bitenleri algılayamadığı yanılgısına kapılsa da durum aslında böyle değildir. Beden ve zihin gelişiminin en çok yol kat ettiği dönem bebeklik dönemidir. Öyle ki, bir bebek doğduktan yalnızca üç - dört ay sonra doğduğu ağırlığın iki katına ulaşır.
3 Aylık Bebek Aktiviteleri Nelerdir?
İlk üç ayda bebekler çok iyi birer gözlemcidir. Bu dönemde çevrelerindeki yetişkinlerin el – kol hareketlerini dikkatle inceleyen, yeni karşılaştığı cisimlere büyük ilgi duyan bebekler, motor becerilerini geliştirmek için ilk adımlarını atar. Sıradan cisimleri bile ilgiyle takip etmeleri ve ellerine almaya çalışmaları da bu yüzdendir.
Bedensel ve zihinsel gelişim için son derece önemli olan ilk üç ay içinde bebeğinizin gelişimini desteklemek için yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır. Yararlı olduğu kadar eğlenceli de olan bu aktiviteler kısa süre önce dünyaya gelen bebeğinizin sizi daha yakından tanıması için de oldukça iyi bir araçtır.
Dilerseniz ilk üç ay içinde bebeğinizle yapabileceğiniz aktivitelere küçük bir bakış atalım:
Yeni doğan bebekler enerjik hissettiklerinde hareket etmeye bayılırlar. Hem bebeğinizin hareketsiz kalan kas ve eklemlerini hareket ettirmek hem de enerjisini atarak keyifli vakit geçirmesini sağlamak için kol ve bacak açma – kapama egzersizleri yapabilirsiniz. Bu egzersiz için öncelikle bebeğinizi rahat bir zemine sırt üstü yatırın. Kollarını iki elinizle nazikçe açıp kapatarak bebeğinizin tepkisini ölçün. Bebeğiniz egzersizden hoşlanmadıysa kendini kasacak ve memnun olmadığını belli edecektir. Böyle bir durumda bu egzersizi başka bir zaman deneyebilirsiniz. Bebeğiniz kendini rahat bırakıyor ve eğlenmiş gözüküyorsa egzersize devam edebiliriz. Bebeğinizin ellerini iki yana açıp sonra tekrar göğsünün üzerinde birleşecek şekilde kapatın. Dilerseniz bunu yaparken ce-eee oyunu oynayabilir, bebeğinizi güldürecek sesler çıkarabilirsiniz. Bunun yanında bebeğinizin ellerini iki yana açarken ‘’aç’’ kapatırken de ‘’kapa’’ diyerek bu kelimelerin yaptığı hareketle bağdaşmasını sağlayabilir ve dil gelişimine destek olabilirsiniz.
Kol hareketini birkaç kere tekrarladıktan sonra benzer bir hareketi bacaklar için de uygulayabilirsiniz. Yine sırt pozisyonunda yatan bebeğinizin bacaklarını ayaklarından tutarak hafifçe yukarı kaldırdıktan sonra tekrar topukları kalçasında birleşecek şekilde öne doğru nazikçe itin. Bu egzersiz sırasında da aynı şekilde şarkı söylemek ya da bebeğinize komik gelecek sesler çıkarmak bebeğinizin aktiviteden keyif almasını sağlayacaktır. Kan dolaşımını düzenlemesi ve kasları hareket ettirmesinin yanında bu hareketi bir süre tekrarlamak gaz sancıları için de son derece etkili olacaktır.
Bebeklerde Motor Gelişimi
Bebeğinizin motor gelişimi için tutma ve kavrama oyunları da son derece faydalı aktivitelerdir.
Sallandığı zaman ses çıkaran bir cisim ya da çıngıraklı bir oyuncak bebeğinizin tüm dikkatini üzerine çekecektir. Öncelikle cismi merak etmeye başlaması için oyuncağı birkaç kere sallayarak işe başlamak faydalı olacaktır. Bebeğinizin dikkatini oyuncağa çektikten sonra oynaması için kendisine verebilirsiniz. Oyuncağı her salladığında ses çıktığını gören bebeğiniz sallama ve durma hareketlerini yaparak hem eğlenecek hem de motor gelişimi için iyi bir egzersiz yapmış olacaktır. Bunun yanında ara sıra oyuncağı bebeğinizin elinden alıp geri vermek de bebeğinizin kavrama ve bırakma fonksiyonlarının gelişmesine katkı sağlayacaktır. Bebeğiniz oyuncağı salladığı zaman çıkan sese şaşırmış gibi yaparak bu oyunu daha eğlenceli bir boyuta taşımanız da mümkün.
Gelişim aylarına göre bebek aktivitelerini ele aldığımız başka bir Bardabas içeriğinde görüşmek dileğiyle.
Comments