top of page
Search

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi İçin Neler Yapılmalıdır?



Çocuklar, dünyaya geldikleri andan itibaren çevrelerinden aldıkları çeşitli uyaranları belleklerine yerleştirir. Bebeklik ve çocukluk çağında verilen eğitimler ya da çocuğa karşı sergilenen davranışlar, onun sonraki hayatında becerilerini ve kişiliğini doğrudan belirler. Bu yüzden çocuk gelişimi büyük öneme sahiptir. Hem fiziksel olarak güçlü ve sağlıklı hem de zihinsel olarak başarılı bir çocuk yetiştirebilmek için ebeveynlere büyük sorumluluk düşer. Bu noktada her şeyden önce ebeveynlerin çocukları ile daha fazla zaman geçirmeleri önerilir. Ebeveyn sevgisinden ve şefkatinden mahrum kalan çocuklarda öğrenme güçlüğü yaşanır. Ayrıca çocukları geleneksel yöntemlerle eğitmeye ya da yetiştirmeye çalışmak da çeşitli sorunların ortaya çıkmasına yol açabilir. Çocuk eğitimi ve gelişimi, bilinç ve uzmanlık gerektiren bir alandır. Bu yüzden de çocuklar üzerinde olumlu etki yarattığı kanıtlanmış olan yöntemler ile etkinliklerden yararlanılması gerekir.


Çocuk Gelişimi İçin Etkinlikler


Çocukların sağlıklı bir şekilde gelişim gösterebilmelerin için yapılabilecek pek çok etkinlik mevcut. Bunlardan bazıları şu şekilde sıralanabilir:

  • Müzik Aleti Çalmak: Çocukluk döneminde yapılabilecek en iyi etkinlikler arasında piyano, keman ya da benzeri müzik aletlerinin çocuklara öğretilmesi önemli bir yer tutar. Müzik kulaklarının gelişmesinin sağlanmasının yanı sıra motor becerilerinin gelişebilmesi adına da müzik aletlerinin katkısı büyüktür. İlerleyen zamanlarda müzik aleti çalarken beraberinde şarkı söylemesini ve müziğe eşlik etmesini sağlayarak motor becerilerin daha keskin hale gelmesi sağlanabilir.

  • Boyama Etkinlikleri: Renkli boya kalemleri ile eğlenceli boya kitaplarını boyamak da çocukların severek yapacakları ve çok yönlü fayda sağlayabilecekleri etkinliklerdendir. Ancak çok karmaşık resimlerden uzak durulması önerilir. Basit resimlerden başlayarak, giderek daha zor resimlere geçmek kademeli gelişim sağlar.

  • Basit Egzersizler: Çocuklarda kan ve oksijen akışının düzenli hale getirilmesi, onların daha kolay öğrenmelerine yardımcı olur. Çocukluk döneminde çocuğun pasif ve hareketsiz bir yapıda olması hem fiziki sağlığına hem de zihinsel yetilerine ket vurur. Bu noktada çocuğu zorlanmayacağı, vücut esnetici egzersizler yaptırmak gereklidir. Ebeveynlerin de egzersizler esnasında çocuklara eşlik etmeleri, onların isteğini arttırır.

  • Kendin Yap Etkinlikleri: “Do it Yourself” kelimelerinin baş harflerinden oluşan DIY projeleri, Türkçede de “kendin yap etkinlikleri” olarak çevrilir. Bu etkinlikler, çocukların hayal güçlerinin gelişimine katkı sağlar. Çocuğun yaşına uygun objeler seçerek birlikte bu tür projeler yapılmalıdır. Kendin yap etkinlikleri, aynı zamanda çocukların yaratıcı bir yan kazanmalarını da sağlar.


Çocuklar İçin Eğitici Aktivite Kutuları


Çocuk gelişimi ve eğitimi hususunda daha farklı arayışlar içerisinde olan ebeveynler için daha farklı seçenekler mevcut. Bardabas etkinlik kutuları bu noktada ilk akla gelen hususlar arasında. 0 ila 10 yaş arasındaki çocukların her birinin kendi düzeyine uygun olarak hazırlanan bu kutular, çocukların kendi yaşlarına göre etkinlikler ile gelişmelerini ve eğitilmelerini sağlar. 2012 yılından beri 100 bini aşkın çocuğun ve ebeveynin hayatına dokunan Bardabas tarafından sunulan bu kutular, çocuk gelişim uzmanları tarafından, her yaş grubunun gereksinimleri göz önünde bulundurularak hazırlanır. Her ay yeni bir etkinlik kutusu ile evlere misafir olan Bardabas basit bir üyelik sistemi üzerinden faaliyet gösteriyor. Bardabas’ın aktivite kutuları ile çocuklarının eğitimini ve gelişimini desteklemek isteyen ebeveynlerin bu sisteme üye olmaları gereklidir. Daha sonra her ay yeni bir etkinlik kutusu üyelerin evine gönderilir. Ayrıca talep eden ebeveynler için geçmiş dönem etkinlik kutuları da temin edilebilir. Siz de çocuklarınızın gelişim ve eğitiminde Bardabas’a güvenerek daha başarılı sonuçlara ulaşabilirsiniz.

19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page