top of page
Search

Okula Gitmek İstemeyen Çocuklarla İletişim Yolları




Çocuklar 0 ila 10 yaş arasında çeşitli sorunlarla karşı karşıya kalabilir. Onların bu süreçte karşılaştıkları sorunların çözümü noktasında ebeveynlere büyük sorumluluk düşer. Çocukların sorunlarını anlayabilmek ve onlar için çözüm geliştirebilmek için, onlarla doğru iletişim kurmak gerekir. Bu yaş aralığındaki çocuklarda sık görülen sorunlardan biri de okula gitmeme isteğidir. Doğduktan sonra 5 ya da 6 yıl boyunca ailesinden hiç ayrılmayan çocukların, bir anda günün belirli bir kısmının başka bir ortamda geçirmek zorunda kalması, onlarda şok etkisi yaratabilir. Özellikle sosyal adaptasyon noktasında çocuklar zorlanabilir. Okula gitmek istemeyen çocuklar ile iletişim kurmanın farklı yolları vardır. Ebeveynlerin bu yollara dair bilgi sahibi olması, sorunun çözümünün de kolaylaşması anlamına gelir. Ebeveynlerin sorunu çözmekte yetersiz kalması halinde, uzman psikologlardan destek alma yoluna gidilebilir.


Okula Gitmek İstemeyen Çocuklarla Nasıl İletişim Kurulmalıdır?


Okula gitmek istemeyen çocuk hem kendisi büyük bir stres yaşar hem de ebeveynleri için önemli bir stres kaynağı haline gelir. Bu sorun genellikle adaptasyon ve iletişim sorunu yaşayan çocuklarda görülür. Bu yüzden de 0-6 yaş arasında çocukların iletişim becerilerinin geliştirilmesi ve onların kendilerini ifade etmelerine olanak tanınması gerekir. Buna rağmen çocuklarda okula gitmeye engel olan çeşitli durumlar ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlar karşısında aşağıdaki yöntemler ile çocuklarla iletişim kurma yoluna gidilmeli ve sorun iletişim ile çözülmelidir:

  • Birlikte Okul Alışverişi Yapmak: Çocuklar ile birlikte okul alışverişine çıkmak ve onların istedikleri malzemeleri almak, okula gitme noktasında onların motivasyonlarını arttırır. Çocuğun hangi ürünü ne için aldığını bilmesi ve kendi seçtiği ürünleri kullanması da okulun sevdirilmesi adına önem arz eder.

  • Sorununu Anlatmasına İzin Vermek: Çocukların okula karşı cephe almalarının çeşitli nedenleri olabilir. Onlarda kaygı yaratan durumlar da olabilir. Bu yüzden çocuğa güzelce sorulmalı ve onun sıraladığı nedenler dinlenmelidir. Onun görüşlerine başvurulması ve bunların dikkate alınması, çocukta özgüven duygusunun gelişmesine de yardımcı olur.

  • Öğretmenlerle İşbirliği Yapmak: Okula gitmek istemeyen çocuklar ile iletişim kurarken, üçüncü bir taraf olarak öğretmenlerden destek almak da başvurulabilecek yöntemler arasındadır. Öğretmenler, çocukların hangi davranışı neden sergilediklerine ve bu davranışlardan nasıl vazgeçeceklerine dair daha fazla bilgi ve deneyime sahiptir.


Okulu Sevdirecek Aktiviteler ve Etkinlik Önerileri


Çocuklara okulu sevdirebilmek adına, eğlenceli ve eğitici aktiviteler de önemli bir yer tutar. Okulda zaten çocukların bu motivasyonlarını sağlayabilmek adına yapılan pek çok aktivite vardır. Ancak sorun, çocukların okula gitmemesi olunca, okula alıştırıcı aktivitelerin evde yapılmaya başlanması ve çocuğun okulda da bu tür eğlenceli şeylerle zaman geçirebileceğini bilmesi gerekir. Çeşitli malzemeler kullanarak baskı yapmak, boyama yapmak, “kendin yap” projeleri geliştirmek ve daha pek çok etkinlikten bu noktada söz edilebilir.


Bardabas aktivite kutuları da çocukların ve ebeveynlerinin birlikte eğlenceli zaman geçirebilmeleri ve aynı zamanda çocuklara okul alışkanlığının kazandırılabilmesi adına başvurulabilecek yöntemler arasında yer alır. Çocuk gelişim uzmanları tarafından 0-10 yaş arasındaki her yaş düzeyi için ayrı ayrı geliştirilmiş olan bu aktivite kutuları, aynı zamanda çocukların zihinsel ve fiziksel gelişimine de katkı sağlar. 2012 yılından beri 100 binden fazla çocuğun hayatına dokunmayı başaran Bardabas çocuk aktivite kutuları, kolay bir şekilde sisteme üye olan her aileye gönderiliyor. Ayda bir gönderilen aktivite kutularının içerisinde pek çok eğlenceli aktivite mevcut. Ayrıca isteyen ebeveynler, geçmiş dönemlere ait aktivite kutularına da erişim sağlayabiliyor.




131 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page